(^_^)

Friday, 30 December 2011

Minggu ke-11...buasir?

Malam tadi adalah malam yg menggerunkan dan mengecutkan perut aku.
Aku tak boleh nak tidur sebab perut rase tak selesa sangat.
Krook2 je bunyi..
Rase macam ada ribut je kat lam perut.
Pastu rasa nak melabur..bila dah masuk lam bank..
Cuak giler aku bile tengok bahan buangan aku bercampur ngan darah!
memang takut tahap nampak segerombolan pocong.

Terus aku inform hubby.
Hubby cakap mungkin buasir kot..
Sebab aku memang suka makan pedas..and terlalu gilakan pedas.
and dinner malam tu memang aku ade makan SESUDU sambal belacan yang super pedas.
sesudu je..selalu xde problem pon.
Fuhhh..
Lega sikit aku.
Ingatkan aku gugur tadi.
Tapi bila pikir2 balik..kalau gugur mesti la kua darah kat depan..
bukan kat belakang macam yg jadi kat aku ni kan?kan kan? kannn?

Moral of the story : pasni kena la KURANGKAN makan makanan pedas!
mesti!

Tapi kalau nak suruh aku stay away dari makanan pedas memang la mustahil kan?
Urmmmm what to do?

Tuesday, 13 December 2011

Untuk pengetahuan bakal bapa..

Si suami bila dapat tau dia bakal jadi ayah mesti rasa gembira yang teramat sangat..
happy tak terucap la bak kata orang.

Tapi lain pulak dengan situasi si isteri.
Bila bakal ibu dapat tau dalam rahimnya ada 1 nyawa..
memang dia gembira.
tapi berbaur dengan macam-macam perasaan lagi.
Sentiasa risau dengan keadaan/kesihatan baby,
Sentiasa perlu bersedia menghadapi pelbagai jenis kesakitan/perubahan yg tak pernah dirasa sebelum ni,
Akan menjadi lebih berhati-hati dalam melakukan aktiviti harian,
Lebih aware dengan pemakanan,
Lebih peka dengan macam-macam bau/rasa,
Ada bakal ibu yg dapat rasa mual yang teramat sangat,
Sampaikan nak makan pun tak lalu, tapi sebenarnya si ibu lapar.
Si ibu akan berasa mual ketika lapar,
jadi untuk itu, si ibu perlu makan walaupun hanya sepotong buah-buahan.
Kepada bakal bapa; silalah aware dengan situasi ini ye.
belikanlah buah-buahan ke..bijirin ke..atau biskut oat/gamdum yg menyihatkan.

Jangan marah jika si isteri lebih kerap tidur/tidur awal.
Kerana dalam situasi sekarang, si isteri akan mudah berasa letih..dan perlukan lebih banyak rehat dari biasa.
Jangan marah kalau isteri tak dapat teman anda makan seperti selalu.
Kerana bakal ibu akan makan dalam kuantiti sedikit..tetapi kerap.
Jangan terlalu mengharap info dari isteri.
Suami pun perlu mencari info tentang pregnancy untuk memastikan isteri + anak anda sihat.(jangan malas membaca!)


p/s : banyak lagi yang aku nak share.
tp kurang rajin untuk menaip.
so...tata.

Thursday, 8 December 2011

Memo!

Hari ni aku nak umumkan yg;
  • FB aku akan dilimpahi dengan entry/update luahan perasaan (rasa tak puas hati, benci, bosan, meluat,umpatan yg agak keterlaluan,gosip hangeeet & yg seangkatan dengannya) sehinggalah aku menghantar Surat Resign.
  • Aku terpaksa mencemarkan page sendiri untuk memastikan kesihatan dalaman/emosi KAMI BERDUA stabil & TIDAK AKAN ade lagi perasaan negatif yang akan terpendam di celah hati/jantung/pankreas yg akan menyebabkan kesihatan dalaman baby tergangggu.(dan menyebabkan aku terberanak awal)
  • Harap kawan2 dapat bagi response/komen yang membina (cewah!) supaya aku menjadi lebih kuat!
  • Kepada yg tak berminat/tak berkenaan langsung/takde pertalian usus, silalah JANGAN komen/response.
  • Harap aku dapat hantar notis secepat mungkin supaya FB aku tidak terus rosak!

Yang selalu benar,
Nurul Shahidah Shahari

Wednesday, 7 December 2011

Takziah & tahniah kawanku..

Sangat terkejut.
Hari ni baru aku tau yg kawan aku sorang ni miscarriage..
Takziah ye Asilah..
dan tahniah juga kerana ini :

(Sila klik pd gambar untuk kanta pembesar)
Wallahua'lam..semoga hadis ini memberi berita gembira kepada wanita-wanita yang keguguran.
Sangat besar ganjaran yang awak dapat kawanku..
Semoga awak tabah dan terus bersabar.
Amin.

Apepun nak review balik gambar wedding Asilah:
(sangat cantik!)



Harap Silah & suami terus senyum macam ni menghadapi dugaan mendatang..xmo gaduh2 tau! Ahaks..

Thursday, 24 November 2011

Nak wish.

19/11/2011 = wedding kak shida (^_^)

To kak shida;
Selamat pengantin baru kak!
Semoga kekal bahagia hingga hujung nyawa.
Cepat2 dapat baby comel ye hehe..
Sorry sangat sebab tak dapat tolong ape2 untuk preparation wedding akak.
Tapi orang happy sangat sebab akak dah ade someone :)
Semoga berbahagia ye :)
syg akak!

To my husband;
Mekacih banyak2 sebab izinkan syg pergi wedding kak shida..
& mekacih jugak sebab sudi anta syg & mak pergi rumah dia..
I really appreciate it, b.
Dah la syg x tolong langsung time kenduri..
at least bila b bagi syg pergi kenduri tu kurang sikit la rasa tak sedap hati tu.
Kalau syg x pergi memang syg akan rasa sangat2 bersalah seumur hidup syg.
Thanks b for understand me.
Love you very much!

So sweet!

Friday, 18 November 2011

Aku mula bosan

Sekarang dah tak boleh selalu on9 lagi sbb laptop wat hal.
Dye dah tak boleh detect Wifi yg ade.
So kena la guna broadband..
Tapi nak beli kena tggu bulan depan..
Bajet bulan ni xde lebih untuk broadband.

Bermulalah hidup tanpa internet ku..
Cukup bosan.
Tak lalu la pulak nak layan citer korea hari-hari.
Habes..takkan nak makan 24jam pulak.
Eermmm..
Tu sebab dah lama aku tak update blog ni..
Selalu idea tu datang time tengah bersenang-senang kat umah..time mlm2
Time keje macam ni tak tau pulak nak tulis ape.

...........................................................................................................
...........................................................................................................

Aku nak berniaga la.
Taknak keje bawah kaki orang lagi..
Bosan.
Aku nak berniaga.
Aku try buat bisnes on9.
Tapi bulan lepas target tak dapat dicapai.
Aku kena susun strategi nih.
Kena gempakkan promotion.
Kena rajin.
& kena ade broadband.
Huhhh balik pada benda yg same jgk...BROADBAND.


Aku tak boleh berniaga face-to-face sebab communication skill aku sangatlah HODOH.
Means aku tak pandai bercakap.
Dan aku tak berapa suka bercakap..pelik kan.
Itu la aku.

Aku tak suka bercerita.
Aku tak suka cakap banyak.
Aku lebih senang mendengar.
Kawan-kawan takkan tau apa-apa pasal aku kalau tak tanya.
Sebab once aku dah start bercerita..aku akan terus bercakap (^_^)
So kalau aku cakap banyak tu maknanya aku selesa la dengan kau.
& kalau aku buat endah tak endah tu maksudnya aku JELIK la dengan kau.
Faham?

MOOD : meracau!

Sunday, 30 October 2011

Thanks to Ayunar!

Inner & shawl dari Ayunar...


Inner 3-tone dari Ayunar ..
Credit to ayunar .
Sejak kenal ayunar..aku belajar untuk jadi lebih kreatif (",)

Friday, 21 October 2011

MOOD : Nak buat video!

Minggu ni terasa sangat-sangat nak buat video...
Dah lame sangat aku tak buat video..
Alasannya..1.gambar tak banyak..2.takde lagu best.
Last video yang aku buat ermm..tahun lepas kot..sebelum kawen.
Lepas kawen tak buat dah..sebab Mr Husband tak berapa obses ambik gambar..
So aku sensorang je yg giler snap sana sini..huhu

Kali ni memang aku nak buat video..
Dengan lagu kat bawah nie..
Layan.....


Lagu : Cinta Kita (Teuku Wisnu & Shireen Sungkar)
Inilah aku apa adanya
Yang ingin membuatmu bahagia
Maafkan bila ku tak sempurna
Sesempurna cintaku padamu
Ini cintaku apa adanya
Yang ingin selalu di sampingmu
Ku tahu semua tiada yg sempurna
Di bawah kolong langit ini
Jalan kita masih panjang
Ku ingin kau selalu disini
Biar cinta kita tumbuh harum mewangi
Dan dunia menjadi saksinya
Untuk apa kita membuang-buang waktu
Dengan kata kata perpisahan
Demi cinta kita aku akan menjaga
Cinta kita yg telah kita bina
Walau hari terus berganti hari lagi
Cinta kita abadi selamanya
Jalan kita masih panjang
Ku ingin kau selalu disini
Biar cinta kita tumbuh harum mewangi
Dan dunia menjadi saksinya
Untuk apa kita membuang-buang waktu
Dengan kata kata perpisahan
Demi cinta kita aku akan menjaga
Cinta kita yg telah kita bina
Walau hari terus berganti hari lagi
Cinta kita abadi selamanya

P/S : Perasaan BERCINTA tu sangat best kan?.. (^_^)

Lelaki & Perempuan


Betulkah?
Ada betulnya...

Tuesday, 18 October 2011

MOOD : diburu reporter !

Korean drama fever kembali lagi !
Semalam aku marathon drama My Princess sampai episod 5...
huhu...pkul 2 pagi baru abes.
Layan citer ni memang tak boleh nak stop.
Sangat best!

Bila layan drama ni rase macam best je dikejar paparazi. Ahaks!
berangan jadi POPULAR jap (",)

[Ni la hero,heroin My Princess]

[Hae Young tutup muka Lee Seol/the princess bila diserbu wartawan]




Sweet kan?..ahaks!



Aku tak pandai nak bercerita.
Tapi citer ni sangat sweet tau.

P/s : nak tau macam mana rasa jadi femes?Layan la My Princess (^_^)

Pesanan Semasa Mendengar Azan


Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak kita ketahui. Cuba kita amati. Mengapa kebanyakan orang yang nazak, hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa…. lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya yang menahan kesakitan ‘sakaratul maut’.
Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud: “Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya.” Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, janganberkata apa-apa pun semasa azan berkumandang.
Sebagai orang beragama Islam kita wajib menghormati azan. Banyak fadhilatnya. Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri. Mengapa ketika azan kita tidak boleh mendiamkan diri? Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak .
Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba maka kita tidakdapat mengucap kalimah “Lailahaillallah. .” yang m ana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya akan dicabutAllah dgn izinNya menjanjikan syurga untuk mereka.
Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allahsupaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut. “Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baiklagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah “Lailahaillallah. ..”semasa sakaratul maut menghampiri kami.
Amin..amin.. amin Yarobbal a’lamin..”
Artikel asal : Oh! Islam

Tuesday, 11 October 2011

Kata-kata Nasihat Ibnu Qayyim

  1. Di dalam hati manusia ada kekusutan dan tidak akan terurai kecuali menerima kehendak Allah SWT.
  2. Di dalam hati manusia ada keganasan dan tidak akan hilang kecuali berjinak dengan Allah SWT.
  3. Di dalam hati manusia ada kesedihan dan tidak akan hilang kecuali seronok mengenali Allah SWT.
  4. Di dalam hati manusia ada kegelisahan dan tidak akan tenang, damai kecuali berlindung, bertemu dan berjumpa dengan-Nya.





p/s : To you Yuyui Chan...ingatlah bahawa Allah akan sentiasa memberi ganjaran untuk orang yang bersabar.



Saturday, 8 October 2011

Rule of Third.

Hari ni spend time study pasal photography sikit.
Confident giler nak snap pic kat wedding Ecah esok..
Rupanya wedding dia hari ni.
Serius memang aku ingat esok..
Nasib baik la mak aku call tanya pasal wedding Ecah.

Amik gambar memang senang kan?
Tapi nak ambik gambar yang cantik+ menarik tu bukan mudah.
So..google punya google..
jumpa la teknik Rule of Third.

Ni sebelum apply rule of third. nampak biasa je..


Selepas apply rule of third. Nampak menarik kan? Tak saba nak cuba...ngeh ngehh


So...selamat berhujung minggu !
Artikel asal : Fot0Gu.CoM

Friday, 7 October 2011

Panduan perkahwinan.

1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah.

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa’kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do’a mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

7. KETIKA RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru semakin erat berpegang tangan.

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10. KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11 .KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita.

12. KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggungjawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.

13. KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.





**Cintailah suami anda 200% Yuyui Chan !

Thursday, 6 October 2011

Aku nak jadi penyejuk mata.


Penyejuk mata?

Sungguh, ia bukan tugas yang mudah. Kalau anda fikir ia akan berhasil dengan anda berhias diri, memakai wangian dan berbaju cantik di hadapan mereka setiap hari, sesungguhnya anda silap sama sekali. Anda harus sedar, ramai sekali golongan cantik dan menawan di luar sana yang gagal untuk menjadi penyejuk mata kepada suami mereka. Bahkan sebahagian besar dari mereka berakhir dengan perceraian. Semoga dijauhkan Allah.

Tilik kembali diri anda. Zahiriah dan batiniah. Kedua-duanya.

Pertama sekali, bagaimana hubungan anda dengan Allah? Solat wajib dan sunat. Bacaan Al-Quran. Zikir munajat. Selawat serta amalan-amalan yang lain. Berapa peratus yang telah anda capai dan lakukan secara istiqamah? Tahukah anda, faktor paling besar yang menentukan samada anda berjaya atau tidak menjadi penyejuk mata suami adalah ; cemerlang atau tidak hubungan anda dengan Allah? Justeru, perbaiki dari sekarang.

Tidak, ini bukan soal suami anda islamik atau tidak, mengambil berat semua perkara itu atau tidak. Ia adalah soal Si Pemberi Ketenangan, iaitu Allah. Kalau Dia tak bagi, siapa lagi yang boleh bagi?





p/s : Bersihkan jiwa ye Yuyui Chan. Bersalin tu sakit tau tak! 
        Kak Erin kata doktor cek bukaan pintu untuk baby keluar pon dah sakit...
        sampai berdarah-darah. Apatah lagi sakit bersalin.
        Nauzubillah...


Artikel asal : Wanita Penyejuk Mata

'ANJING' memang takkan pernah berhenti menyalak kan ?

JANGAN SESEKALI BUAT BAIK DENGAN 'ANJING'.

*sebab 'anjing' takkan berenti menyalak.
itu dah memang fitrah anjing.


P/S : sampai bila ko nak jadi 'hanjing' hah?

MOOD : baru sedar

1 hal yg membuat kita bahagia adalah kasih sayang
1 hal yg membuat kita dewasa adalah masalah
1 hal yg membuat kita hancur adalah putus asa
1 hal yg membuat kita maju adalah usaha
1 hal yg membuat kita kuat adalah do'a
 
 
**Take note ye Yuyui Chan.

10 Persiapan sebelum disahkan HAMIL !

1. Dah masuk bulan ke-2 aku ambil asid folik. 
(Beli kat klinik swasta 80sen per tablet. Kalilah dengan sebulan bape total dia ye. Sehari amik 1 selepas makan. Demi anak, 80sen tu Umi dah anggap macam 8sen je tau!)

2. Kutip sebanyak yang mungkin ilmu tentang kehamilan.
(Terus beli buku-buku hamil after 2 months married.Umi nak anak Umi sihat fizikal & mental)

3. Belajar makan SAYUR HIJAU.
(walaupun hakikatnya Umi benci sayur hijau!)

4. Mula minum susu.
(Note : susu segar memang takleh masuk. setakat ni susu HL perisa strawberi je yang berjaya lalu tekak. Tu pun takleh kerap sangat..takut muntah hohoho...)

5. Belajar control ANGER.
(Umi taknak anak terpengaruh/mewarisi hot temper Umi ye)

6. Usaha untuk tak tinggal SOLAT.

7. Berjimat !
(terpaksa kurangkan window shopping..& otw hasilkan side income - taknak anak hadapi financial problem macam Umi)

8. Mula jeling-jeling harga barang baby kat shopping mall/katalog.

9. Doa & tawakal.

10. Yakin dengan Allah SWT.
(sesungguhnya Dia Maha Mengetahui bila masa yang sesuai untuk anak ada dalam hidup Umi kan..)



 P/S : Banyak lagi yang aku kena repair luaran & dalaman aku sebelum layak aku digelar UMI !

Wednesday, 5 October 2011

Be more confident, Yuyui !

Semalam cakap kat hubby
Esok lusa syg nak cuba lagi pakai contact lens la. Weekend ni nak pergi wedding Ecah pakai contact lens...tanak pakai spect..tak comel.
Dia jawab
Pakai spect pon comel la syg. Dulu b kenal syg pon time syg pakai spect kan...buat apa nak bukak pulak... 
Ahhaaa itulah jawapan si suami.

Fakta :.aku memang tak reti pakai lens !
Pernah hari sebelum wedding tu aku try pakai..
Bukannya masuk lam mata...menyembam kat karpet rupenya contact lens aku tu huhu....
Dah la beli 3 set time tu...
Jatuh 1..tinggal la lg 2 set + 1/2 set hahaha...
Sampai la ke hari ni aku belum pandai pakai lens lagi.

Tapi...tadi selak-selak la Blok Ayunar..
Jumpa ni !!

Comel jugak kan?
Terus naik confident level aku.
So takde masalah la kalau aku yang specky ni still nak pakai shawl kan..
Spect BUKAN halangan untuk aku pakai shawl & bergaya !
Confident Yuyui! confident !!

Tuesday, 4 October 2011

So sorry Kak Erin.

Kakak Erin....sorry ye.
Sepatutnya saya bawak chicken chop ni untuk kak erin hari ni..
Tapi driver saya tak sihat..tak leh drive nak anta saya gi keje.
Result x-tray pon dia lom ambik lagi ni..
Sowie tau kak erin...


P/S : Kesan hitam kat Chicken tu bukan hangus ye Puan2. Saya guna minyak bekas goreng kentang. Tu sebab chicken tu jadi sebegitu rupa (",)

Kek comel?





Comel kan?
Inilah kek karamel.
Baru minggu lepas aku buat entry pasal kek ni..
Semalam KakNa (kakak ipar aku) bawak balik kek ni.
Memang sedap.

Sesape yang RAJIN & berminat nak try buat kek CANTIK ni..
boleh la jenguk ke dapur Masam Manis ni ye.
(^_^)

Grilled Chicken Chop.

Jamuan Penutup Syawal jumaat lepas berjalan dengan lancarnya.
(walaupun terdapat KEMASINAN yang amat dikesali huhu...)

Take note ye kepada sesape yang nak buat sos Chicken Chop,
1. JANGAN letak garam! (sbb sos tiram telah menggantikan peranan garam)
2. JANGAN letak sos tiram berlebihan semata-mata nak pekatkan kaler sos! (sbb nanti masin !)
3. Letak kicap biasa untuk pekatkan kaler sos.
4. JANGAN letak chicken stock berlebihan ! (sbb ia masin)


Ini kali ke-2 aku buat grilled chicken chop.
Sesape yang berminat boleh cuba resepi di bawah ni.
Senang je rupanya nak buat makanan mahal ni.
Tak caye cuba la (^_^)

Boleh dihidang bersama jagung rebus, french fries, baked beans & coslow.

Grilled Chicken Chop

Bahan untuk ayam:
4 keping ayam bahagian whole-leg ('debone' kan)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
1 sudu makan jus limau
1 sudu besar jus halia ( tumbuk 1'' halia & tak perah pon boleh, masukkan hampasnya skali)
1 sudu kecil serbuk ayam/chicken stock

Cara penyediaan:

1. Satukan semua bahan hingga rata, Kemudian perap ayam di dalam peti sejuk selama beberapa jam.Sebaik-baiknya perap semalaman.
2. Bakar di atas kuali non-stick. Balik-balikkan ayam sehingga masak dan bolehlah di angkat. 
Boleh juga guna oven selama 1/2 jam.


Untuk sos lada hitam:
1 labu bawang besar (potong dadu)
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum (di ayak)
1 liter air
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan warna sos)
1 sudu makan sos tomato/cili
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk halus)
1/2 kiub stock ayam

Cara penyediaan:

1. Panaskan mentega dalam kuali, kemudian tumis bawang besar hingga layu.
2. Tepung gamdun di larutkan dalam air dan dimasukkan dalam tumisan tadi.
3. Masukkan semua bahan termasuk sos-sos. 
Kacau atas api hingga pekat.
Boleh di angkat & dihidangkan.

*Anda juga boleh tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong-potong kalau nak.
* Kalau tak tau nak debone ayam boleh google kat internet.
(Kalau malas, beli je kat carrefour ayam whole-leg yang dah siap 'debone', ataupun boleh jugak guna ayam bahagian dada yang dah dipotong. 1 potong ade la dalam rm3-rm4 )


Selamat mencuba ye!
Kredit to Potret Kasih 

Friday, 30 September 2011

MOOD : Nak Buat Kek !

Bila tengok gambar cake yang cantik rase macam nak buat kek sekarang jugak.
Jom tengok warna-warni kek yang menambat hatiku ini..

[Tutti Fruity Cake]

[Kek Karamel]

[Roxy Cake]

[Kek Masam Manis]

[Red Velvet Cake]

Nampak perfect & mewah kan kek dia?

Persediaan Jamuan Penutup Aidilfitri 2011

Aku rase macam aku sorang je yang buat majlis ni kan?
Ke ade gak orang lain buat?
Huhu...

Ape pun majlis malam ni untuk 4 orang tetamu je.
Merangkap housemate aku..
(Roslina Zakaria@kak na, Syuhada Aziz@kak chik, Yasmin Zabarullah@yasmin, NorFaizie@fizi)

Bukan tak nak buat untuk semua kawan2...
Tapi ni kira practice la sebelum buat majlis besar untuk semua kawan2..
Lagipon kan lagi best kalau buat kat rumah sendiri..
Rumah sewa aku sekarang ni comel je..
Tak sesuai nak menampung jumlah tetamu yang ramai..
Harap faham ye kawan-kawan.

Jom cekidaut ape yang aku dah prepare untuk majlis malam ni..

Ayam yang dah aku debone kan..& perap dalam peti ais malam tadi..

Coslow yang aku buat malam tadi lepas settlekan ayam..yummy2..

Petang ni tinggal masak baked bean & grill ayam.
Menu tambahan : jagung kukus.
(nasib baik ade stok jagung kat dalam peti ais. Baru pagi ni Kak Chik bagitau yang dia tak makan baked beans..ishh rugi rugi rugi..baked beans kan sedap)

Tema malam ni : WESTERN FOOD !

Monday, 26 September 2011

Saturday morning with WafuPafu !

Since encik suami pergi kursus induksi 10 hari
& ini weekend pertama aku tak di sisi suami sejak kawen ni..
(eceeh ayat skema x tahan :p)

Bosan tau.
Nak tau aku buat ape?
Huhu...
Aku spent time dengan...WafuPafu !


Layan gambar-gambar dorang ni ye..

The left one is Wafu..and the right one is Pafu.

Pafu said "Wafu..lets explore Yuyui_chan's office !"

Weeeee...

Weeeee wee

Wow we're flying!

Wafu said "Lets go home la Pafu.."

Pafu said " Dont want..I wanna play more.."

Pafu said "All we found are just papers. There's a lot of paper in Yuyui_chan's office Wafu"

Comel kan?
Comel macam aku kan?
hahaha..

Encik suami..sila ambil perhatian!

Kepada encik-encik suami semua..
sila baca dan ambil perhatian penuh kepada fakta-fakta di bawah ni ye


7 Tips Untuk Menjadi Pendengar Yang Baik Kepada Wanita



Daa...

Thursday, 22 September 2011

Membesar dan membesar.

Malam ni start sakit kaki balik.
Minggu lepas sakit gak.Ade la dalam 3-4 hari sakit.
Sakit yang mencucuk-cucuk..berdenyut-denyut kaki.
Lenguh macam dah pusing alamanda 10 round!
Lenguh sangat-sangat!
Padahal tak jalan memana pon.

Ingatkan lepas hubby urut..lepas sapu minyak angin..sapu yoko-yoko..dah elok.
Rupenya dia datang lagi.

Aku perasan gak.
Kaki aku ni dah 'mengembang'..macam dah kena pam.Macam belon.
Rasa padat giler kat betis ni.Macam bengkak pon ada.Tapi padat.
Dulu duduk silang kaki no hal.
Sekarang ni kalau silang kaki rase macam tak selesa.Kena duduk tegak pulak.
Duduk bertinggung lagi la tak boleh.Rasa macam ade belon kat bawah peha.
Pastu kebas, sakit sangat macam dah duduk cam tu sejam.
Bersila pon dah tak boleh lama.

Sekarang ...
Kalau duduk kat lantai kaki lebih selesa melunjur..
Kalau duduk kat kerusi lebih selesa duduk cam lelaki..
Kaki letak cam biasa...dua-dua cecah lantai. Kangkang besar sikit.Pastu badan tegak.
Kalau tak perut tersepit.Huhu...

See?
Aku dah membesar dan membesar.

Tak caye tengok gambar nih :
Sangat-sangat lah berbeza tang kaki tu kan.


Sakit kaki.................
Rasa macam nak nangis je.
Yoko-yoko tertinggal kat Nilai..
minyak angin takde..

P/S : Baby cepat la habis kursus.Kaki syg lenguh sangat-sangat ni.

Jual anak.

Mr husband start kursus induksi hari ni.
Dia gerak petang tadi...lepas lunch same-same.
Kursus 10 hari.
Will miss you so much baby.!

Sebenanye aku nak share 1 artikel ni..
Daripada

محمد حافظ

 Dia share kat fb.
Lebih kurang cam nak jual anak gak la.
Ni ha...


KHAS UTK WANITA YG TERLAMPAU DEMAND TENTANG WANG HANTARAN...

Mak Cik : "Anak makcik belajar tinggi kat oversea dulu. Makcik taknak letak harga. Tapi biarlah berpatutan. Selalunye yang belajar tinggi dalam lingkungan 20ribu. Tapi inilah satu-satunya anak perempuan makcik. Harap faham-fahamlah ye.. ".

Mat : "Saya paham maksud makcik. Tapi saya harap makcik pun pahamlah ye. Kalau terlampau tinggi, terpaksa ditangguhkan nanti. Biarlah dicepatkan, biar jauh dari maksiat "..
...
Mak Cik : "Kalau kamu tak mampu, anak makcik ni bukan tak laku. Ada berderet lagi yang tengah tunggu. Kalau harga rendah, nanti apa pulak orang cakap ".

Mat : "Kalau makcik nak jual anak makcik macam jual kereta, kita buat macam ni. Sekarang jugak saya bayar DOWNPAYMENT 2ribu. Saya bawak balik anak makcik, malam ni saya TEST DRIVE dulu semua.. Kalau barang dalam semua bagus, jangan cakap 10ribu.. 12ribu pun saya berani letak. tapi kalau dah LEMAU, ENJIN pon tak bagus.. TUihh!!.. Anak makcik sekali dengan deposit tu makcik boleh simpan!

BALI?

Terpaksa tangguhkan hasrat ke BALI sebab duit nak pakai untuk langsaikan hutang piutang.

Ni dia DUA hutang terbesar yang mesti aku langsaikan :
1. PTPTN (Balance RM14000++)
2. Nikon D3000 (Ballance RM1000)

Dua je kan..
So kena make sure salah 1 settle baru boleh buat plan nak ke OVERSEA ye .


Wednesday, 21 September 2011

Mood : SEDIH

Sedih bila husband tak bagi kawan dengan kakak angkat @ kak shida lagi.

Alasan : Mase kahwin mak andam tu bagi pakej tak lengkap. Set baju pengantin lelaki tak cukup. Baju nikah takde. Baju sanding pun takde.Even kemeja pon takde.Pastu bagi coat yang saiz aku.Canne laki aku nak pakai??! Tapi duit bayar full. Mak andam tu kakak angkat aku yang recommend & dorang member. Tu yang laki aku marah sangat.

Dialog dia tadi:
" ni last B bagitau B tak suka syg campur dengan orang macam tu. 
tengok je ape dia buat kat syg masa kenduri kita. sampai mati B tak lupa tau "

Sedih.

Ini pulak yang dia tak tau:
1. Kakak aku yang hantar aku ke pejabat agama Batu Pahat sebab nak submit borang nikah & interview.
2. Kakak aku jugak yang tenangkan aku time nak tunggu turn untuk di'interview'. Dia yang buat aku relax & chill time tu..(padahal time tu orang lain sume datang dengan pasangan memasing).
3. Kakak aku yang bawak aku pergi beli barang kahwin..bunga telor..paper bag..
cenderahati...dia bawak kat tempat kawan dia lagi tu.siap dapat diskaun tau !
4. Kakak aku jugak jadi references untuk aku untuk preparation kahwin. 
Apa yang kena buat. Apa yang kena siapkan. Apa yang kena ada.
Bilik nak hias cammane. Pelamin nak letak kat mane.
Nak pakai inai time bila. Nak siap2 sebelum nikah awal berapa jam.
(Almaklum lah..aku bukan tau ape pun pasal preparation kenduri kawen ni. Mak aku pun 1st time wat kenduri kawen. Aku kan anak sulung. )
5. Kakak aku yang carikan alas dulang.
6. Kak shida yang bawak aku pergi sewa scallop/langsir khemah.
7. Kak shida yang tolong prepare deco khemah. Susun meja,kerusi..alas meja,kerusi..
8.Point paling penting : kakak aku tak tau menau pun pasal KETIDAKLENGKAPAN baju pengantin lelaki.
Yang aku tau, petang Khamis sebelum aku nikah mak andam tu call kak shida.
Dia bagitau kak shida yang baju melayu saiz laki aku takde.
Dia cakap dia dah cari 1 Kluang tapi takde saiz gak.
Dia siap suruh kakak aku carikan lagi.
Apekes?
Sape mak andam skarang nih?
Maka petang tu jugak kitorang pergi cari. KITORANG ye. Bukan mak andam.Pengantin perempuan dan kakaknya yang pergi cari baju pengantin lelaki.
Dari Kluang sampai la ke Batu Pahat kami ronda..
Dari 1 kedai ke 1 kedai..
Takde.
Dah buntu giler nih! 
Hari ni dah khamis.Esok Jumaat.Sabtu nak nikah.
Baju takde.
Stress+serabut+penat+nak nanges = semua ada.
(Pakej yang tak sepatutnya dihadapi oleh pengantin pompuan.kan?)
Hari pun dah malam.
Pengantin pompuan ronda sampai malam untuk cari baju pengantin lelaki.
(wahhhh boleh jadi tajuk Metro kan?)
Habis semua kawan papa kak shida@papa dia call..tanye kalau2 ade baju melayu putih yang sama saiz.
Memang time tu rasa macam mustahil giler nak dapatkan baju melayu putih tu.
MAGIC je yang dapat selamatkan aku time tu.
Memang dah putus asa giler2.
Aku sangat-sangat tak sangka time minum2 kat kedai malam tu..
jumpa la kawan kak shida. Setelah kami cerita dari A sampai Z..
dia dengan relahati..murah hati...baik hati SANGGUP nak tolong jahitkan baju melayu putih laki aku.
Haa kan MAGIC tu !
Alhamdulillah.
Selesai 1 masalah.
Khamis malam dia amik tempahan,
Jumaat malam dia datang anta kat umah aku.


Kesimpulan : aku sayang kakak aku.Tu je kakak yang aku ade selama ni.
Dia tempat aku kongsi masalah. Dia jugak tempat aku lepas geram.
kalau dia takde..kat sape aku nak share story2 aku?
Takkan aku nak citer hal pompuan kat adik2 lelaki aku.kan?


Tuesday, 20 September 2011

Beli tali panjang !

Tada !
Ni la pendrive comel aku.


Haha..
Dah jumpa dah pendrive comel aku..
Tercicir lam keta Kak Erin (",)

Moral of the story : Pergi beli tali panjang.ikat kat pendrive tu ye nurul shahidah.Pastu gantung an kat leher.

Pendrive aku!

Semalam lupa bawak stokin.
Hari ni pendrive aku yang comel tu pulak hilang.
Ape kes?

Dah la takde back-up langsung.
Dah la ade gambar-gambar yang tak save lam laptop.
Dah la file keje sume lam tu.
Dah la nota2 lam tu.
Dah la.

Sesape yang jumpa pendrive comel aq ni tolong la pulangkan.

Monday, 19 September 2011

Rindu mak.

Rindu nak cium tangan mak.
Rindu nak sembang dengan mak.
Rindu nak masak sama-sama dengan mak.

Rindu nak tengok muka mak.
Rindu nak dengar mak bebel...suruh bangun..suruh solat..

Rindu nak peluk mak macam ni.
Rindu nak tidur seblah mak.
Rindu nak makan sama-sama dengan mak.
Rindu nak jalan-jalan dengan mak.
Rindu nak dengar suara mak.
Rindu nak gelak same dengan mak.
Rindu nak kongsi cerita dengan mak.
Rindu nak basuhkan baju mak..jemur baju mak...lipat baju mak.

Mak....uyui rindu....

Rindu sangat.